Koraszülöttek hazaadása kapcsán felmerülő védőnői dilemmák - I. Súlyfejlődés megítélése

A koraszülés hazai előfordulása bár 8-9% körüli már hosszú évek óta, azonban így is előfordulhat, hogy egy extrém kis súlyú koraszülött gyermek hazaadása kapcsán, a területen dolgozó védőnő nem találkozott még a problémakörrel.

A gyarapodás, percentil, táplálás, korrigált kor, levegőztetés, ápolással kapcsolatos nehézségek, fejlesztés és még sok más fogalom. Olyan fogalmak, amelyek az egészséges gyermek fejlődése kapcsán már ismertek és nem okoznak gondot, most újraértelmeződnek. Ennek a cikksorozatnak a keretein belül szeretnénk - a teljesség igénye nélkül – néhány területen felmerülő kérdésre választ adni.

Szomatikus fejlődés (gyarapodás megítélése)

A koraszülöttek fejlődésének megítélésére koraszülött percentil görbét használnak az újszülött kortól kezdve. Jelenleg magyar koraszülött fejlődési görbe nem érhető el, magyar lakosságra standardizálva. Több ellátó centrum más és más percentil görbét használ, így a legcélszerűbb, ha a területi védőnő tájékozódik erről a koraszülött hazaadás előtt. A szülő számára is megnyugtató lesz, ha a területi védőnő az újszülött kortól használt görbét vezeti tovább, annál is inkább, mert a koraszülött utógondozást végző orvos is, az egészségügyi intézményben használatos percentil görbét fogja vezetni. Több hazai PIC is azt a gyakorlatot követi, hogy a zárójelentés részét/mellékletét fogja képezni a születés pillanatától vezetett percentil görbe.

Egy koraszülő édesanya számára az egyik legkardinálisabb kérdés visszatérően az lesz, hogy hogyan fejlődik testileg a gyermeke? Amennyiben a koraszülöttet ellátó szakemberek nem egy nyelvet beszélnek és ezt a szülő jól érzékeli, kedvezőtlen érzelmi következményként jelenik meg a fokozott szülői aggodalom.

A területi védőnő számára ajánlott, hogy a koraszülött csecsemő egészségügyi intézményben készült fotóit is megnézze. Szubjektív értékelést tegyen mind magának, mind pedig a szülőnek arról, hogy milyen látható fejlődési utat járt be addig a gyermek. Ez a szülő számára is azt sugallja, hogy a gyermekét valóban abban a teljességben szeretné látni a védőnő, ahogyan ő anyaként követi, segíti a fejlődését a nehéz indulás után.

Továbbá fontos szempont a korrigált kor és a kronológiai kor közötti különbségtétel a fejlődés megítélése kapcsán. Így azokat a koraszülötteket, akik 34-37 hét között születtek, fél évig, a 28-34 hét között született koraszülötteket, egy évig és a 28 hét alatt született koraszülötteket, 2 éves korukig a korrigált koruk alapján fogjuk a fejlődésükben megítélni (pl. súlyfejlődés, pszichomotoros fejlődés stb.).

Kép forrása: www.pinterest.hu