Koraszülöttséggel kapcsolatos családtámogatási ellátások (2018 év)

Koramentorházainkban lehetőség nyílik igénybe venni szociális szaktanácsadást, amelynek keretében specifikus információkhoz juthatnak a koraszülöttségben érintett családok. A folyamatosan változó ellátási formákról több felületen is olvasható naprakész információ. Javasolt például az Államkincstár felületén tájékozódni: www.allamkincstar.gov.hu. Jelen összefoglalónk bemutatja azokat a legfontosabb kedvezményeket, amelyeket a koraszülöttségben érintett családok igénybe vehetnek. 

Családi pótlék 1500 gramm alatt született gyermek esetében

Hatályos jogszabály: 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról
Fenn nevezett állapot igazolására szolgál az „Igazolás tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekről” elnevezésű nyomtatvány. Az igazolást a gyermekklinika, gyermek szakkórház, kórházi gyermekosztály, szakambulancia, szakrendelő vagy szakgondozó intézmény szakorvosa állítja ki két példányban. A családtámogatási ellátásokkal összefüggő kérelmeket ezután a járási hivataloknál, a kormányhivataloknál, a kormányablakoknál és a települési ügysegédeknél lehet benyújtani.

Közgyógyellátásra jogosító igazolvány

Hatályos jogszabály: 1993. évi III. törvény szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
Az emelt összegű családi pótlékban részesülő személy után alanyi jogon közgyógyellátási jogosultság jár, melynek időtartama 2 év. A kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani, és csatolni kell a közgyógyellátás iránti igény alapjául szolgáló tények igazolását, illetve, ha egyéni gyógyszerkeretet is igényelni kíván, akkor zárt borítékban a háziorvos/gyermekorvos által a havi rendszeres gyógyító ellátásokról kiállított igazolást is.

Utazási kedvezményre jogosító hatósági igazolvány

Hatályos jogszabály: 85/2007. (IV.25.) Korm. rendelet közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről
Az a gyermek, aki esetében magasabb összegű családi pótlék került megállapításra jogosult utazási kedvezmény igénybevételére. Az utazási kedvezményre jogosult lesz a kísérő személy is, de csak a kedvezményre jogosulttal történő együttes utazás kapcsán. Helyi közlekedésben ez 100%-os támogatást jelent, távolsági közlekedés tekintetében 90%-os támogatást jelent.

„Parkolókártya”

Hatályos jogszabály: 218/2003. (XII.11) Korm. rendelet a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról
Némely feltétel fennállása esetén „Parkolókártya” igényelhető, amelyet az illetékes okmányirodánál kell igényelni a gyermek személyes jelenlétével. Egyes okmányirodák szerint nem egyértelmű a törvény, néhol nem értelmezik jogosultnak azokat a koraszülött gyermekeket, akik emelt összegű családi pótlékban részesülnek. Ezért érdemes részletesen érdeklődni az illetékes okmányirodában.

Kép forrása: http://moneymatters.coop/how-to-financially-prepare-for-a-baby