"Osztály az osztályért" program

Középiskolák jelentkezésést várjuk "Osztály az osztályért" programunkra!

Az érettségihez szükséges önkéntes munkaórákat alapítványunk igazolja.

A programról

A Korábban Érkeztem Alapítvány célkitűzései között szerepel a betegen vagy korábban világra jött gyermekek elfogadásával kapcsolatos pozitív társadalmi szemléletformálás, ennek rész a fiatalok érzékenyítése a témában.

A diákok érzékenyítése az első órán történik, ahol az alapítvány egyik önkéntes, érintett szülője tájékoztatja őket alapítványi célkitűzéseinkről, programjainkról és röviden elmeséli érintettségét a témával kapcsolatban. Informáljuk a diákokat arról a tényről, hogy ma Magyarországon minden 10. szülés koraszülés. Interaktív beszélgetést kezdeményezünk a saját környezetükben tapasztaltakról és gondolataikról, érzéseikről a betegen világra jött gyermekekkel kapcsolatosan.

A program előzményei és az ötlet születése

"2012 decemberében kisfiam egy operációja után lázas lett, s vissza kellett mennünk a gyermeksebészetre, Szenteste reggelén nyugodhattunk meg, a láz elmúlt és mégis otthonunkban, a családunkkal tölthettük a karácsonyt. Nagyon hálás voltam ezért és megfogadtam, ha jövőre nem kell a gyermekklinikán töltenünk az advent időszakát, igazi karácsonyi hangulatot szeretnék varázsolni a benn fekvő gyermekeknek. 2013 őszén eszembe jutott, hogy a középiskolai önkéntes programmal össze lehetne kapcsolni ezt az ötletet, és megkerestem a KRK Szilády Áron Gimnázum igazgatónőjét, aki a kezdeményezés mellé állt.” - így emlékszik vissza erre az időszakra egy érintett szülő, Soltészné Gombár Edit 2013-ban kereste meg alapítványunkat, azzal az ötlettel, hogy kapcsoljuk össze a középiskolai önkéntes programot és az alapítvány társadalmi érzékenyítő programját.

2013-ban Sonkodi Rita művésznő vezetésével a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképzõ Kar rajz szakosai és a szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola ötödik osztálya is csatlakoztak a programhoz.

Eredetileg az Újszülött Intenzív osztályt és a gyermeksebészetet terveztük dekorálni, de végül olyan sok szép alkotás készült el, hogy a Szegedi Gyermekklinikát az alagsorától a 3. emeletéig karácsonyi pompába öltöztethette az alapítványunk.

A program munkamenete

Az önkéntes diákok a foglalkozásokon a Korábban érkeztem alapítvány önkénteseivel és középiskolai tanáruk segítségével az előkészített, a honlapról is letölthető sablonok alapján elkészítik az adventi díszeket, majd a szállításhoz csomagolják őket.

A program zárásaként a diákok egyik része felhelyezi a Gyermekgyógyászati Klinika osztályain a díszeket, másik része pedig a benn fekvő gyermekekkel adventi kézműves foglalkozáson vesz részt, ahol a gyógyuló gyerekeknek segítenek elkészíteni saját karácsonyi meglepetéseiket.

A project minden év nov. 1-30-ig kerül megszervezésre.

Tapasztalataink

A díszeket hatalmas örömmel fogadták a benn fekvő gyermekek. Csillogó szemmel állták körül a szép díszeket, megfeledkezve fájdalmaikról és a hosszú, sokszor hetekig tartó nehéz gyógyulásról. Programunk részévé vált az adventi klinikai kézműveskedés, hogy az együttes alkotás öröme se maradjon el a középiskolai önkéntesek és a beteg gyermekek között. A klinika dolgozói is meghatódtak, hogy ilyen hangulatos környezetben dolgozhatnak és készülődhetnek a karácsonyi ünnepekre.

A program szükségessége

Az alkotás, a szépítés, a beteg társért való együtt munkálkodás a középiskolai önkéntes diákok számára egy az életét, jellemét meghatározó élmény lehet. A gyógyuló, az adventi időszakot otthonuktól távol töltő gyermekeknek és családjaiknak szüksége van erre a feltöltődésre, ezekre a szép pillanatokra, hogy a lelki terheik könnyebbek legyenek.

Köszönjük, ha csatlakozik "Osztály az osztályért" programunkhoz!

"Nincsen varázspálcám,
mellyel bármit eltüntethetek,
És annyi minden van jelen,
amit megszüntetni nem lehet.

De ha eltűnne az arcodról
ez a sötét szomorúság,
Úgy érezném, vannak még csodák.

Hát mit tehetnék érted
hogy elűzzem a bánatod"

(Bródy János: Mit tehetnék érted)

Jelentkezés a programra